Numele petunia derivă din cuvântul petum, pe care aceste plante (și tutunul înrudit) îl defineau de indienii din bazinul Amazonului. Două din 40 de specii sălbatice au devenit părinții unei petunii de grădină (Petunia hybrida).

Inițial, această plantă nu a reușit decât în ​​țările sudice îmbibate de soare. Din fericire, au fost deja crescute soiuri care corespund și climatului nordic. Deosebit de durabile sunt cele cu flori puțin mai mici (de exemplu, seria Bravo și exemplare cu flori deosebit de profunde din grupul multiflora – inclusiv seria Hurray și Polo).

Petuniile cu flori mari (din grupul grandiflora) sunt mai delicate. Cupele lor, cu diametrul de peste 10 cm, sunt uneori deteriorate de ploi abundente sau vânt. Petuniile tradiționale au cupe dintr-o gamă largă de culori: pot fi albe, roz, roșii, albastre, violet și bleumarin (seria Bravo are până la 18 culori!). Au existat și soiuri galbene care lipseau cândva („Sunshine” din seria Flash F1). Pot avea țevi albe („Duo Violet”) sau un model mare de stele („Albastru și alb”). Unele sunt bogat ondulate („Aurora Borealis”) sau pline („Wimbledon”, „Valentine”).

Petunia de grădină (Petunia hybrida) este o specie hibridă de un an care a fost obținută prin încrucișarea speciilor sălbatice care cresc în America de Sud. Este greu de crezut că reproducerea petuniilor a început în urmă cu peste 120 de ani. Acum florile lor variază ca mărime și culoare (pot fi albe, roz, roșii, violete, liliace, galbene). Unele au margini de coroană zimțate, vene pe petale, dungi albe sau un centru luminos. Există, de asemenea, petunii cu flori parfumate. În prezent, soiurile de heteroză (așa-numiții hibrizi F1), care cresc rapid, sunt deosebit de populare. Noutatea ultimilor ani sunt petuniile cu frunze pestrițe. Soiurile individuale diferă, de asemenea, în ceea ce privește obiceiurile și puterea de creștere. Lăstarii lor au o lungime de 40 până la 80 cm.

Petuniile (atât în ​​grădină, cât și în cascadă) cresc cel mai bine și înfloresc cel mai abundent în plin soare.

Datorită sistemului radicular puternic dezvoltat și a ritmului rapid de creștere, acestea necesită recipiente mari și un substrat fertil, bogat în substanțe nutritive.

Cel mai bun sol este ușor acid (pH 5-5,5), caracterizat printr-o permeabilitate ridicată (sunt disponibile pentru vânzare substraturi gata preparate pentru petunie).

Soiuri de petunii:

  • Bravo F1 – înflorire foarte abundentă, obicei compact
  • Flash F1 – flori foarte mari într-o gamă largă de culori, creștere puternică
  • Fantasy F1 – numeroase flori mici, obicei compact, statură mică
  • Hurray F1 – flori mari, o gamă largă de culori, obicei compact
  • Kahuna: creștere puternică (soiuri în cascadă pentru containere agățate)
  • Parade Plus F1 – plante ramificate, formă sferică regulată
  • Tati F1 – flori mari cu vene
  • Focus / Marathon F1 – înflorire abundentă, plante puternic ramificate, obicei compact
  • Fantasy F1 – flori mici, plante pitice destinate ghivecelor și coșurilor suspendate
  • Conchita – soiuri cu lăstari agățați, frunze mici și numeroase flori de dimensiuni medii, unice sau pline