Begonia este o plantă erbacee perenă, stufoasă, care poate atinge o înălțime de 30-40 centimetri. Este una din cele mai populare plante de apartament și face parte din Ordinul Begoniales, familia Begoniacae. Înainte de secolul al XIX-lea, când a fost adusă în Europa, begoniile puteau fi găsite în țări precum Mexic, Brazilia și China.

Begonia poate să fie o plantă decorativă prin frunzele ei sau prin flori. Cu îngrijire corectă, va face flori tot anul, iar varianta cu frunze bogate va fi o minunată plantă decorativă. Frunzele acestei plante sunt lucioase și verzi, iar uneori, roșcate și cărnoase. Florile pot avea diferite culori, de la roșu închis până la roz, de la  galben la alb.

Florile sunt mai bogate în timpul verii, însă unele specii pot înflori și iarna. Din acest motiv, begonia este atât de apreciată ca plantă de apartament. Cele mai populare specii sunt: Begonia Semperflorens, caracterizată print florile ei colorate și frunzele rotunde , Begonia tuberhibrida, care face flori asemănătoare trandafirului și care înflorește numai vara, și Begonia gracilis, soiul pitic, cu frunze mici și arămii și cu flori albe, roze sau roșii.

Toate soiurile de begonia au nevoie de ghivece joase, de mărime medie și preferă o umiditate crescută. În cazul în care aerul este uscat, poți pulveriza apă pe frunze, dar numai după ce planta nu mai este în bătaia razelor de soare.